Niquitin

Nicotine: Fabels & Feiten

Er bestaan veel misverstanden over de rol die nicotine speelt in relatie tot de schadelijke effecten van roken op het lichaam. Veel mensen denken dat alleen nicotine in sigaretten de boosdoener is als het gaat om de schade die aangericht wordt aan de gezondheid. Hulpmiddelen bij stoppen met roken zouden zelfs net zo slecht zijn als roken.

Dit betekent dat veel rokers hun stoppoging liever nog even uitstellen, of juist gaan stoppen zonder hulpmiddel. Dit laatste is juist niet logisch als je bedenkt dat een hulpmiddel met therapeutische nicotine, zoals NiQuitin de kans op een succesvolle stoppoging vergroot!

De Cold Turkey methode is erg populair onder de stoppers:

64% kiest voor het stoppen op eigen kracht. Maar dat dit niet eenvoudig is, blijkt uit het feit dat slechts 3% tot 6%van hen erin slaagt om het stoppen minimaal een jaar vol te houden. 1
 
1 Hughes et al.; Shape of the relapse curve and long-term abstinence among untreated smokers; 2003; Addiction, 99, 29–38

Fabel:

Als je lichaam eenmaal vrij is van nicotine, ben je niet meer verslaafd aan roken.

Feit: Het is zo dat nicotine het lichaam vrij snel verlaat, maar de verslaving aan roken en nicotine kan maanden aanhouden. Zonder nicotine zorgen de nicotine receptoren (zeker in situaties waarin je normaal gesproken rookt) ervoor dat het verlangen naar een sigaret toeneemt. Dit kan je wilskracht saboteren.

Fabel:

Nicotine is de meest gevaarlijke stof in een sigaret.

Feit:
Er wordt vaak gedacht dat nicotine de meest schadelijke stof is in een sigaret. De realiteit is dat nicotine niet direct verantwoordelijk is voor de schade aan de gezondheid die roken kan aanrichten. Nicotine is vooral verantwoordelijk voor de verslaving aan sigaretten. Veel andere stoffen in een sigaret zijn wel direct schadelijk voor de gezondheid. NiQuitin geeft nicotine af in een zuivere vorm, zonder de andere schadelijke stoffen die wel in een sigaret zitten.

Fabel:

Hulpmiddelen zoals NiQuitin zijn net zo verslavend als sigaretten.

Feit: De therapeutische nicotine in NiQuitin wordt op een andere manier afgegeven als nicotine in een sigaret. Sigaretten geven nicotine af aan de hersenen in een hoge dosis, wat ervoor zorgt dat de hersenen er steeds meer van willen. Therapeutische nicotine is ontwikkeld om de verslaving te doorbreken door de nicotine geleidelijk in een lage dosis af te geven. Therapeutische nicotine bindt zich aan de nicotine receptoren op dezelfde manier als nicotine in sigaretten en vermindert zo ontwenningsverschijnselen. Door het stappenplan te volgen, vermindert de hoeveelheid toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor vermindert het aantal nicotine receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret. Je wilskracht krijgt een kans het stoppen met roken vol te houden. Afmaken van de kuur vergroot de kans op een succesvolle stoppoging nog verder.

© 2015 GlaxoSmithkline
Alle rechten voorbehouden
NiQuitin bevat nicotine. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet gebruiken bij hartklachten. KOAG 309-0909-0973